Kura na soli

                          Prvý recept je veľmi jednoduchý. Potrebujeme iba 1 kura, kilo soli a pekáč.

                                          

          Tento recept som videl prvý krát robiť, keď som mal okolo 18-20 rokov. S partiou asi štyroch chalanov rovnakého veku  sme išli na chatu oslavovať meniny jedného s kamarátov. Bolo to v lete, cestou na chatu sme nakúpili „proviant“ a kým sme tam dorazili, stihli sme už niečo popiť. Na chate sme sa venovali normálnym chlapským činnostiam, hrali sme karty a popíjali. Večer sa celkom dobre rozbiehal, až pokým sme nedostali hlad. Jediné jedlo, ktoré sme si doniesli, boli zemiakové lupienky, aj tie sme už zjedli. Tak sme začali prehľadávať chatu v nádeji, že tam nájdeme niečo pod zub. Našli sme akurát jeden pohár kyslých uhoriek a polku zoschnutého chleba. Už sme si mysleli, že pôjdeme spať hladný, keď si jeden s nás spomenul, že na chate je ešte tajná skrýša.  Bola to taká „asymetrická“ jama, asi meter široká a asi meter hlboká, vykopaná pred chatou a zakrytá doskami. A v tej jame sa na spodku triaslo zimou zamrznute kura, teda skôr polo roztopené, lebo vonku bolo dosť teplo. To nám vôbec nevadilo a keď jeden s chalanov povedal, že pozná „perfektný“ recept, hneď sme to zapili. Náš hlavný “šéfkuchár“ potreboval k tomu iba to polo roztopene kura a kilo soli. Soľ sme našli trochu stvrdnutú, ale pár úderov  obuchom sekery to hneď vyriešilo.

            A tu je postup:

       Nájdeme jeden pekáč, na dno pekáča vysypeme celé kilo soli a na vrch tejto kôpky soli položíme kura. Mal by som ešte povedať, že kura predtým umyjeme, ale my sme tam nemali vodu a alkoholom sme nechceli plytvať. Pekáč aj s kuraťom vložíme do rúry. Ako dlho sa to pečie a na koľko stupňov, to sú nepodstatné detaily, ktoré nás vtedy nezaujímali. Dohodli sme sa, že si ešte zahráme partičku kariet a kedy bude kura upečene, zistíme podľa toho, že bude „voňať“. Veru za chvíľu aj začalo rozvoniavať. Keď sme otvorili rúru a vytiahli pekáč, na kôpke soli sa na nás usmievalo do chrumkavá vypečené kuriatko . Servírovanie bolo veľmi prosté, každý si odtrhol kus kuraťa, ako prílohu sme mali suchý chlieb ,kyslé uhorky a zapíjali sme to pivom. Možno mi neuveríte, ale lepšie kura som nejedol a skúšal som ho piecť na tento spôsob už niekoľko krát.

        Na záver už len pár detailov: 

Kura ničím nepodlievame, pečieme ho iba na soli, nemusíte sa báť, že bude slane.

Kura najlepšie chutí okolo polnoci a v prírode, po pár pivách, asi je to tým vzduchom.

                                                Prajem Vám veľa pekných chvíľ na chate.

Diskusná téma: Kura na soli

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok