Chutný pekáč

                                          

Poznáte Francúzke zemiaky? Tak toto je niečo podobne, len tu nie je klobása  a vajcia, ale o to viac zeleniny .

            Čo k tomu potrebujem:

  1. Zemiaky cca 1kg
  2. Kuracie mäso – 400g
  3. Mrazená zelenina – podľa chuti
  4. Smotana na varenie - 250 ml
  5. Vajce – 2 ks
  6. Rajčina – 2 ks
  7. Mozzarella – 1ks
  8. Korenie – bazalka , gyros, talianske bylinky ...

            Ako som to robil:

Ošúpem si zemiaky, nakrájam na kolieska hrubé asi 0,5 cm a dám variť do osolenej vody. Pridal som aj trochu rasce.

Kým sa mi uvarili zemiaky, nakrájal som si kuracie prsia na kocky. Cibuľu som si nakrájal nadrobno a očistil 2 strúčiky cesnaku, tie som nechal v celku.


Na panvici som rozpálil olej a dal som smažiť cibuľku a cesnak, okorenil som si to gyrosom a keď bola cibuľa lesklá pridal som kuracie mäso.  Nechal som ho trochu zatiahnuť , pridal soľ a trochu podlial teplou vodou. Dusil som ho asi 10 min. Nakoniec som dal cesnak preč.

Mäso sa dusilo, tak som mal čas na to , aby som si vybral mrazenú zeleninu a pripravil som si pekáč. Vyložil som ho alobalom, ľahšie sa mi bude potom umývať.

    Teraz začína tá zábavná časť. Na dno pekáča naukladám vrstvu zemiakov a posypem ich talianskymi bylinkami. Na zemiaky dám vrstvu kuracieho mäsa a ďalšia vrstva je mrazená zelenina. Celé to zakončím zase zemiakmi. Ešte som nalial do pekáča aj šťavu z výpeku. Celé som to zakryl alobalom a dal piecť do vyhriatej rúry na 15 - 20 minút.

Nechal som to trochu prepiecť a zatiaľ som si rozšľahal 2 vajcia v smotane a nakrájal som 2 rajčiny a 1 mozzarellu na kolieska.

Po 20 minútach som pekáč vytiahol s trúby, zalial som to cele smotanou a na vrch naukladal rajčinu, ktorú som posypal bazalkou. Rajčiny aj zálievku zo smotany som nechal zapiecť a čerešnička na torte je tento krát mozzarella s bazalkou. To som už nedával ani zapekať, iba som nechal v teplej rúre, aby sa rozpustila.

Musím povedať, že celé varenie som mal hotové skôr, ako písanie tohto postupu. Najviac sa mi na tomto jedle páči zapečená rajčina s mozzarelou, dáva tomuto jedlu príchuť leta.

                                              Dobrú chuť Vám prajem.