Chutný pekáč
Poznáte Francúzke zemiaky? Tak toto je niečo podobne, len tu nie je klobása a vajcia, ale o to viac zeleniny .
Čo k tomu potrebujem:
- Zemiaky cca 1kg
- Kuracie mäso – 400g
- Mrazená zelenina – podľa chuti
- Smotana na varenie - 250 ml
- Vajce – 2 ks
- Rajčina – 2 ks
- Mozzarella – 1ks
- Korenie – bazalka , gyros, talianske bylinky ...
Ako som to robil:
Ošúpem si zemiaky, nakrájam na kolieska hrubé asi 0,5 cm a dám variť do osolenej vody. Pridal som aj trochu rasce.
Kým sa mi uvarili zemiaky, nakrájal som si kuracie prsia na kocky. Cibuľu som si nakrájal nadrobno a očistil 2 strúčiky cesnaku, tie som nechal v celku.
Na panvici som rozpálil olej a dal som smažiť cibuľku a cesnak, okorenil som si to gyrosom a keď bola cibuľa lesklá pridal som kuracie mäso. Nechal som ho trochu zatiahnuť , pridal soľ a trochu podlial teplou vodou. Dusil som ho asi 10 min. Nakoniec som dal cesnak preč.
Mäso sa dusilo, tak som mal čas na to , aby som si vybral mrazenú zeleninu a pripravil som si pekáč. Vyložil som ho alobalom, ľahšie sa mi bude potom umývať.
Teraz začína tá zábavná časť. Na dno pekáča naukladám vrstvu zemiakov a posypem ich talianskymi bylinkami. Na zemiaky dám vrstvu kuracieho mäsa a ďalšia vrstva je mrazená zelenina. Celé to zakončím zase zemiakmi. Ešte som nalial do pekáča aj šťavu z výpeku. Celé som to zakryl alobalom a dal piecť do vyhriatej rúry na 15 - 20 minút.
Nechal som to trochu prepiecť a zatiaľ som si rozšľahal 2 vajcia v smotane a nakrájal som 2 rajčiny a 1 mozzarellu na kolieska.
Po 20 minútach som pekáč vytiahol s trúby, zalial som to cele smotanou a na vrch naukladal rajčinu, ktorú som posypal bazalkou. Rajčiny aj zálievku zo smotany som nechal zapiecť a čerešnička na torte je tento krát mozzarella s bazalkou. To som už nedával ani zapekať, iba som nechal v teplej rúre, aby sa rozpustila.
Musím povedať, že celé varenie som mal hotové skôr, ako písanie tohto postupu. Najviac sa mi na tomto jedle páči zapečená rajčina s mozzarelou, dáva tomuto jedlu príchuť leta.
Dobrú chuť Vám prajem.